Mazurskie smakołyki

Dania znane w każdym domu na Mazurach stanowią idealną mieszankę wpływów polskich i niemieckich. Produktami chętnie wykorzystywanymi przez Mazurów, a znanymi i cenionymi w całym kraju są śmietana, świeże masło, aromatyczne przyprawy oraz znakomite wędliny. Najlepszym dowodem na to, że ziemie Warmii i Mazur należały niegdyś do Prus są tutejsze przyzwyczajenia kulinarne. Wpływy niemieckie, które można zauważyć spędzając choćby weekend na Mazurach to zamiłowanie do kapusty, wszelkiego rodzaju klusek i tłustej kiełbasy.

Osoby wynajmujące domki na Mazurach wiedzą, jak wielu zapalonych wędkarzy mieszka w tym regionie. Niektórzy pojawiają się nad brzegiem jeziora jeszcze przed wschodem słońca i spędzają tu cały dzień. Nic dziwnego! Na Mazurach ryba bierze zawsze – wędkowanie ze świadomością, że nie wróci się do domu z pustymi rękoma sprawia podwójną przyjemność. Fakt, że w mazurskich jeziorach żyje wiele okazów ryb sprawia, że bardzo często goszczą one na tutejszych stołach. Oprócz smażonych i wędzonych ryb ogromną popularnością cieszy się w tym regionie zupa z ryb i raków.

Dom do wynajęcia na Mazurach zachęca do odkrywania smaków typowych dla tego regionu!